Következő

Kosár

A kosara üres

Cikk: Színhőmérséklet megértése és hatása a térre - Mi is az a színhőmérséklet?

Színhőmérséklet megértése és hatása a térre - Mi is az a színhőmérséklet?

Színhőmérséklet megértése és hatása a térre - Mi is az a színhőmérséklet?

A színhőmérséklet a világítás egyik kulcsfontosságú eleme, amely meghatározza a fény színét és jelentős hatással van a helyiségek hangulatára és funkciójára. Kifejezése Kelvinben (K) történik.

A színhőmérséklet skála a meleg, sárgás árnyalatoktól a hideg, kékes árnyalatokig terjed, ezek alapján három féle típust különböztethetünk meg, melyek mindegyike más és más helyiség megvilágításához ajánlott.

Olyan helységekben, ahol otthonos és barátságos légkör megteremtése a cél, célszerű az úgynevezett melegfehér (2700-3000K) árnyalatot használni, ilyen például a nappali, a hálószoba vagy a gyerekszoba. Ez az árnyalat egy nyugtató légkört segít kialakítani segítve ezzel a relaxációt és a pihentetőbb alvást.

Az eggyel hidegebb, semleges fehér (3500-4100K) természetes fényt biztosít, jobb megvilágítást adva egyes tárgyaknak. Ajánlott konyhákban és étkezőkben használni hiszen a természetes fény kellemesebbé teszi ezeket a tereket.

Végül, ne feledkezzünk meg a hidegfehér (5000-6500K) árnyalatról sem, melynek élénkítő, kékes színe segít serkenteni a koncentrációt ezzel együtt növeli a produktivitást. Ezeket az árnyalatokat célszerű irodákban, iskolákban és fürdőszobákban alkalmazni.

Kijelenthetjük, hogy a színhőmérséklet kiválasztása jelentősen befolyásolja a helyiségek hangulatát és funkcionalitását. A megfelelő színhőmérséklet kiválasztása lehetővé teszi, hogy minden helyiségben a kívánt atmoszférát teremtsük meg, legyen szó pihenésről, munkáról vagy éppen családi összejövetelekről. A LED világítás különböző színhőmérsékletű opcióival könnyedén elérhetjük a kívánt hatást minden térben.

További információk

Miért válasszuk inkább a LED lámpákat? - A LED világítás környezeti előnyei
környezettudatos

Miért válasszuk inkább a LED lámpákat? - A LED világítás környezeti előnyei

A LED világítás számos környezetbarát tulajdonsággal rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik az energiahatékonyság és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátás. A LED izzók jelentősen kevesebb energiát h...

Tovább
Népszerű kedvencek - miért szeretjük a gömb lámpákat?

Népszerű kedvencek - miért szeretjük a gömb lámpákat?

A gömb alakú tárgyakat több okból is esztétikusnak találjuk. A  geometriai tulajdonságokból, a természetben előforduló mintákból, és az emberi pszichológiai és kulturális tényezőkből erednek. Geome...

Tovább